Zabezpečení stránek SSL certifikátem (HTTPS)


Oficiální internetové stránky obce Dlouhá Lhota jsou zabezpečeny tzv. SSL certifikátem získaným od certifikační autority. Připojení na stránky je tedy zcela bezpečné. SSL certifikát (Secure Socket Layer) zajišťuje zabezpečenou komunikaci mezi serverem a prohlížečem a neumožní nikomu přenášený obsah odposlechnout a hlavně změnit. Jedná se o zajištění a nasazení tzv. protokolu HTTPS komunikace. Uživatelům a návštěvníkům stránek tímto tedy zajišťujeme mnohem vyšší bezpečnost.

Podle obecného nařízení na ochranu osobních údajů (GDPR) je používání zabezpečené komunikace (HTTPS) považováno za vhodné opatření, které přispívá k většímu bezpečí uživatelů webové prezentace.

Kompletní informace týkající se ochrany osobních údajů naleznete na https://www.dlouhalhota.cz/GDPR

Co je SSL certifikát

SSL certifikát – SSL (Secure Socket Layer) protokol slouží k zabezpečení datových přenosů v rámci internetu mezi serverem s webovou prezentací a prohlížečem (uživatelem).

Přítomnost SSL certifikátu nejčastěji poznáme podle URL adresy stránky, která začíná HTTPS (zkratka pro šifrovaný protokol Hypertext Transfer Protocol Secure), a indikátorů bezpečnosti.

Bezpečnost – nezabezpečená komunikace přes HTTP protokol umožňuje „odposlouchávání“ dat. Naopak při použití SSL certifikátu je veškerá komunikace, která se odehrává mezi vaší webovou stránkou a návštěvníkem, šifrována a nikdo tak nemůže zjistit obsah přenášených dat (zabezpečení je nezbytné zejména pro stránky, kde se zadávají různé přihlašovací a osobní údaje).

Zvyšuje důvěryhodnost webu – uživatel má ihned informaci o zabezpečení webu díky upozornění vyhledávače (buď prostřednictvím stránky s upozorněním, nebo indikátoru na začátku adresního řádku).