Nereagujte na SMS o dopravních přestupcích, jde o podvod

V posledních dnech se i na Mladoboleslavsku rozmohly podvodné SMS zprávy, které lidem tvrdí, že spáchali dopravní přestupek.

Text v smsce informuje příjemce o tom, že má zaplatit pokutu, a pokud tak učiní do šesti hodin od přijetí zprávy, bude mít padesát procent slevu. Jedná se však o podvrh a odbor dopravy důrazně varuje, aby lidé na tyto zprávy nereagovali, úřady tímto způsobem nikdy nekomunikují! „Je opravdu důležité, aby si lidi dávali pozor na podobné internetové podvodníky, doporučuji zprávy z neznámých čísel vůbec neotvírat a důsledně chránit své osobní údaje,“ varuje primátor Mladé Boleslavi Jiří Bouška.

Informace se totiž tváří jako oficiální zpráva z veřejného portálu, nicméně jde o další způsob, jak se podvodníci snaží připravit lidi o peníze.
Jedná se o případ tzv. phishingu, kdy jsou lidé ve zprávách vyzýváni k tomu, aby klikli na v textu uvedený odkaz, přes který se dostanou na podvodnou webovou stránku, která ale navozuje dojem oficiálního portálu. Pokud už na odkaz, například omylem, kliknete, nezadávejte na web žádné citlivé údaje, které by mohly být zneužité.

Pokud máte pochybnosti, tvrzení sdělená přes telefon či sms zprávu o možném přestupku ověřte u dané instituce, především ale nikdy neposkytujte osobní ani bankovní údaje přes telefon, neotvírejte odkazy v SMS od neznámých čísel a nikdy neinstalujte jakékoliv aplikace na základě pokynů třetích stran.